de wonderlijke wereld achter bloemen

De meeste mensen denken bij een doorsnee bezoekje aan het tuincentrum of bij de bloemenzaak aan hoe al die planten en bloemen daar nou eigenlijk terecht gekomen zijn. Logisch natuurlijk, met al dat natuurschoon om je heen! Maar in werkelijkheid zit er een hele wereld achter dat bosje tulpen dat je uiteindelijk mee neemt. Neem daarom eens een kijkje in de onmisbare logistiek bloemen, en ontdek wat er allemaal wel niet aan te pas komt!

Zaaien en snijden

Natuurlijk komt een bloem niet uit de lucht vallen, juist het tegenovergestelde, het begint allemaal met het planten van bollen en zaaien. Dit gebeurt zowel op open weiland als in de kas. Zo kan er het hele jaar door gekweekt worden. Wanneer de bloemen eindelijk tot bloei komen is het natuurlijk noodzaak om deze zo snel mogelijk te plukken. Omdat bloemen natuurlijk erg kwetsbaar zijn wordt het bloem snijden nog altijd met de hand gedaan. Hierna worden ze gesorteerd en zijn ze klaar voor transport!

Van kweker naar veiling

Het vervoeren van bloemen is nog niet zo simpel als je denkt. Aangezien het een kwetsbaar product is extra zorg noodzakelijk. Tevens is er natuurlijk haast bij, als het allemaal niet snel genoeg gaat zijn de bloemen immers al dood. Gelukkig kan je de levensduur van bloemen aanzienlijk verlengen door ze koud te houden, Ze moeten dus na het plukken gekoeld blijven, ook onderweg. Hierbij is koeltransport onmisbaar. In speciale koelopleggers worden de bloemen in de soms verre reis naar de bloemenveiling in Aalsmeer perfect op temperatuur gehouden. Zo’n koeloplegger is dus eigenlijk gewoon een koelkast op wielen! Eenmaal op de bloemenveiling aangekomen worden de bloemen direct verwerkt. De veiling van Aalsmeer is de grootste ter wereld en is tevens voor het grootste deel gekoeld. Werken in de bloemenveiling vereist dus zeker warme kleding! Hier worden de bloemen tevens verkocht in partijen, waarnaar ze direct terug in een koeloplegger gaan. zo naar jou plaatselijke bloemenstal!

Best bijzonder dus, zo’n bosje bloemen!

Als je zo op een rijtje zet welke stappen er allemaal gezet moeten worden is het dan ook niet zo verwonderlijk dat bloemen toch altijd zo prijzig zijn. Al het handwerk wat erbij komt kijken samen met de noodzaak voor gekoeld transport drijven de prijs van zo’n bosje tulpen stevig op. Maar ja, uiteindelijk is het toch altijd weer het geld waard, wanneer ze je huis weer mooi verfraaien en natuurlijk heerlijk laten ruiken!

Geef een antwoord