Houd je hond fit

Beweging buiten

Onze lieve kameraadjes hebben veel energie en moeten zodoende dagelijks ook veel bewegen. Uiteraard verschilt dit sterk per ras. Zo hebben huskies, border collies, labrador retrievers, jack russel terriers en schaaphonden over het algemeen veel energie en moeten deze dus veel beweging krijgen. Daarentegen hebben windhonden, mopshonden en bulldogs weer minder beweging nodig. Van de mopshonden en bulldogs komt dit waarschijnlijk niet als een verrassing, maar de windhond waarschijnlijk wel. De windhond kan enorm hard sprinten. Het gaat echter om sprinten en niet om een marathon. Zodra de windhond heeft gerend heeft deze namelijk een groot gedeelte aan energie gebruikt. Ook de chow chow en de pekinees zijn relatief rustige honden. Toch is het ook voor de relatief luiere honden belangrijk om dagelijks beweging te hebben. Net als mensen, kunnen onze kameraadjes, last krijgen van onze gezondheid als dit niet het geval is.

Speelgoed hond

Naast dat een hond buiten aan zijn beweging moet komen, is het ook belangrijk dat de hond thuis zijn energie kwijt kan. Als een hond dit niet kan, gaat deze namelijk vormen vinden om dit te doen en kan de bank of jouw nieuwe paar schoenen zijn onbedoelde slachtoffer worden. Probeer zodoende over het huis heen verschillende speeltjes te verspreiden zodat hij op elke plek bezig kan zijn als hij dat nodig heeft. Voorbeelden van speeltjes zijn flostouwen, knuffels, hondenballen, kauwspeelgoed en puzzels. Daarnaast is het ook belangrijk om de hond zijn eigen plekje te geven zodat hij of zij rust kan nemen als hij of zij dat nodig heeft. Honden hebben namelijk net als mensen soms even een moment nodig waarbij ze alleen zijn en tot rust kunnen komen.

Voedsel

Net zoals bij mensen, is het ook voor honden erg belangrijk om goed op de voeding te letten. Tegenwoordig wordt er zonder dat je het doorhebt best veel suiker gestopt in voedsel en dit geldt ook voor het voedsel van onze kameraadjes. Het is belangrijk om de verpakking van het hondenvoer van jouw hond dus een keer goed te bekijken, want je zal je verbazen wat voor onnodige stoffen er allemaal in zitten. Daarnaast is het belangrijk om niet alleen natvoer te geven aan jouw viervoeter. Droogvoer houdt het gebit namelijk sterk en voorkomt dat er tandsteen ontstaat. Bovendien is het belangrijk om te kijken naar de behoeften van jouw hond. Een jongere hond heeft ander voedsel nodig dan een oudere hond. Een actieve hond heeft ook weer ander voedsel nodig dan een relatief luiere hond.

Geef een antwoord