Vergrijzing in Nederland

We weten allemaal dat we in de loop der jaren ouder worden en te maken kunnen krijgen met één of meerdere gebreken. Op dit moment is meer dan de helft van de volwassenen in Nederland 50 jaar en ouder. Hiervan is ongeveer 20% boven de 65 jaar oud. Een flinke groep mensen dus. De groei is zelfs nog lang niet voorbij. De prognose is dat er in 2041 zo’n 4,7 miljoen 65-plussers zullen zijn. Dat is een enorme toename ten opzichte van het huidige aantal. Veel voorzieningen zullen daaropaan moeten worden gepast. Er zal meer vraag komen naar kamers in verpleeg en zorgtehuizen. Verder zal de medische zorg zwaarder belast gaan worden want zoals eerder genoemd ouderdom komt vaak met gebreken. Een veel voorkomende klacht bij met name oudere mensen is de achteruitgang van het gehoor. Vaak wordt er veel te lang geaarzeld om hier iets aan te doen, want de oplossing is voor iedereen te realiseren.

Gehoorapparaten

Er zijn verschillende soorten gehoorverlies. Perceptief gehoorverlies is de meest voorkomende, en komt vaak bij oudere mensen voor. Het heeft te maken met slijtage van de trilhaarcellen in het slakkenhuis van het oor. Voor veel mensen is de stap om een gehoorapparaat te kopen nogal wat. Vaak is de schaamte de grootste belemmering. Maar eenmaal de stap genomen te hebben zal iedereen het als een verlichting ervaren. Gehoorapparaten zijn er in alle soorten en maten. Voor licht tot zeer ernstig gehoorverlies en van betaalbaar tot luxe. Er zijn verschillende modellen gehoorapparaten verkrijgbaar. Er zijn gehoorapparaten die volledig onzichtbaar zijn en apparaten die in of achter het oor geplaatst kunnen worden. Een gehoorapparaat in het oor merk je zelf vrij weinig van, alleen dan natuurlijk dat je daarna veel beter zal kunnen horen! Kijk wat voor jou het juiste model is en als je het juiste gehoorapparaat gevonden hebt zal er een wereld voor je opengaan nu je alles weer kunt horen.

Het ontdekken en accepteren van slechthorendheid

Vaak bestaat er twijfel als je iets slecht kunt horen of het minder goed horen ligt aan je eigen gehoor of aan de omgeving. Maar al te vaak krijgen anderen de schuld voor het niet kunnen verstaan van iets of iemand. Zij praten te zacht of te onduidelijk. Soms krijgt het lawaai of het geroezemoes de schuld van het niet goed kunnen horen. De volgende stap is vaak dat je de televisie harder moet zetten om er nog iets van te verstaan. Allemaal symptomen die erop wijzen dat je er verstandig aan doet een keer bij een audicien langs te gaan.

Geef een antwoord