Zo creëer je een onderhoudsvriendelijke tuin!

Houd jij ook zo van om de tuindeur open te gooien zodra het zonnetje begint te schijnen? Lekker in je eigen tuin van het mooie weer genieten. Vooral de lente en de zomer lenen zich hier perfect voor. Toch kan je hier alleen echt van genieten als je tuin daar ook een beetje klaar voor is. Heb jij totaal geen groene vingers en is de onderhoud van de tuin in het algemeen niet voor jou weggelegd? Dan gaan onderstaande tips jou helpen om je tuin een stuk onderhoudsvriendelijker te maken.

Weerbestendige tuinmeubel

Een belangrijk onderdeel van je tuin zijn de tuinmeubel. Misschien heb je wel een fijne loungeset als tuinmeubel buiten staan of ben je juist misschien weer van de ligbedden of gewone normale tuinstoelen. Het maakt niet uit welk tuinmeubel je in de tuin hebt staan, sommig tuinmeubilair is gewoon iets meer onderhoudsgevoel dan de ander. Dit kan onder andere komen door het soort materiaal waar je tuinmeubel van gemaakt is. Zo is hout bijvoorbeeld gevoelig voor houtrot en kunststof zal in de loop der tijd gaan verkleuren. Ook kan je tuinmeubilair nog te maken krijgen met roest of andere oneffenheden. Je kan in de mindere maanden je tuinmeubels binnen zetten of zorgen dat alles een keer in de zoveel tijd goed wordt behandelt. Het vergt dus wel wat onderhoud en daar zit je dus misschien wel helemaal niet op te wachten. Als je de tuinmeubelen het liefst het hele jaar buiten wilt laten staan zonder dat het ook maar enigszins in kwaliteit afneemt dan kun je het beste kiezen voor weerbestendige tuinmeubelen.

Genoeg opbergruimte

Binnen heb je waarschijnlijk genoeg opbergruimte voor al je spullen maar hoe zit dat met buiten? Waar laat je de tuinkussens, het tuinkleed, het tafelkleed, de wanddecoratie of de plantenbakken als je deze even niet meer gebruikt? En vergeet ook zeker je gereedschap niet. Ook in je tuin is opbergruimte meer dan welkom. Schaf dus een tuindressoir of een opbergbox voor de tuin aan zodat je al je spullen hierin kwijt kunt. Zo houd je de tuin meteen een stuk netter.

Juiste bloemen en planten (en bestrating)

Ook wat betreft de inricht van je tuin is er nog wel het een en ander te winnen op gebied van onderhoud. Zo zijn sommige bloemen en planten bijvoorbeeld heel onderhoudsvriendelijk terwijl andere juist weer heel veel aandacht nodig hebben. Ga voor bloemen en planten die niet teveel voeding en water nodig hebben maar die zichzelf prima kunnen redden. Ook bloemen en planten die te snel of groeien wil je liever vermijden. Is je tuin bestraat? Kies er dan voor om een worteldoek onder je bestrating te leggen. Dit houdt het onkruid tegen waardoor dit niet tussen je tegels door gaat groeien. Kleine aanpassingen die het leven voor jou zoveel makkelijker maken.

Geef een antwoord