Zo is je magazijn efficiënt ingericht

Magazijnen worden gebruikt om artikelen op voorraad te houden en om ervoor te zorgen dat aan de korte levertijdens kan worden voldaan. Uiteraard zijn er ook veel andere toepassingen voor magazijnen buiten de e-commerce. Denk maar aan productiemagazijnen. Ongeacht van het gebruik van een magazijn volgen ze allemaal hetzelfde principe van inkomende-opslag-uitgaande processen: spullen komen binnen, worden opgeslagen en gaan weer naar buiten. In dit artikelen wordt besproken hoe jij je magazijn zo efficiënt mogelijk kan inrichten. Daarbij kan ook gedacht worden aan handige spullen, zoals rolcontainers en magazijnwagens.

Indeling van het warenhuis

Om een goede doorstroming mogelijk te maken, is het belangrijk dat de interne magazijnindeling moet worden gekoppeld aan de externe magazijnindeling. Congestie buiten het magazijn heeft een negatieve impact op de magazijnactiviteiten. Het is dus belangrijk om de efficiëntie van de magazijnindeling te beheren om ervoor te zorgen dat de knelpunten geen invloed hebben op de magazijnproductiviteit. Bij de indeling moet je in ieder geval rekening houden met de toekomstige opslagvereisten, aanpassingsvermogen, magazijnstroom en de soorten stellingen.  

Ontvangen van producten

Het ontvanggebied is belangrijk om op orde te hebben. Elke mogelijke oorzaak van een knelpunt in dat gebied kan een slechte invloed hebben op de werkstroom. Het toepassen van een standaard bocht voor elke transporteur om het laaddok te betreden is verstandig. Het kan tijdrovend zijn maar het geeft de ontvanger het voordeel om het ontvangende gebied vrij te maken voordat de volgende transporteur binnenkomt. Het kan ook de kans op fouten tijdens de ontvangst verkleinen. De volgende stappen zouden sowieso gedaan moeten worden: het controleren van al de ontvangen producten, de producten controleren op schade en dan de producten brengen naar de opslagcentrale.   

Wegzetten en tools

Wegzetten verwijst naar het proces waarbij de goederen in de definitieve positie worden opgeslagen en bewaard. Het artikel moet op een logische plek komen te staan. Het wegzetten moet goed gedaan worden en het voorraadbeheer moet bijgewerkt worden. Het is ook verstandig om apparatuur te gebruiken voor de verplaatsing. Een goede omgang met materialen helpt het voorkomen van schade aan goederen en verkort de tijd die nodig is voor het verplaatsen van goederen. Zo kan bijvoorbeeld een rolcontainer handig zijn om goederen makkelijker te verplaatsen.

De voordelen

Na het lezen van dit artikel heb je hopelijk door dat een goed magazijn met een goede supply chain bijdraagt op een positieve manier aan de productiviteit. De juiste operatiefunctie verbetert niet allen de klantenservice, maar levert ook winst op. Om een perfecte werking te garanderen, moet een goede lay-out en werkstroom worden geïmplementeerd. Ook kan het handig zijn om bepaalde producten te gebruiken om het proces gemakkelijker te laten verlopen.

Geef een antwoord